Flere skal med-indsatsen gav Helene modet og troen tilbage
Siden 2006 har Helene Holms største ønske været at bytte kontanthjælpen ud med en lønseddel. Det er ikke forsøg, der har manglet, men psyken og fysikken har hver gang sat en stopper for de uddannelser, praktikker og job, hun er begyndt på. 2017 blev et skelsættende år for Helene. Her kom hun med i Flere skal med, og det vendte op og ned på alt.
Produktionsskole, landbrugsskole, anlægsgartneruddannelse, transport og logistikuddannelse. Listen over uddannelser, Helene på 30 år er droppet ud af de seneste tolv år er længere end de flestes. Og ingen af de praktikker, hun er startet i, har ført til fastansættelser. Helene har svært ved at kapere mange mennesker samlet på ét sted fx i et klasselokale, og kroppen kan ikke holde til hårdt fysisk arbejde. Hendes drøm er at blive selvforsørgende, men hun har efterhånden mistet troen på, at det kan lykkes.
Fordommene om kontanthjælp er svære at tackle
Helene hader at være på kontanthjælp. Når de faste udgifter er betalt, er der ingen penge til at deltage i sociale arrangementer sammen med vennerne, som én efter én falder fra. Dagene går med at spille computer, se fjernsyn og stå op midt på dagen, og i 2017 ender hun i en depression.
“Fordomme om at være på kontanthjælp, har været det sværeste at tackle: “Du er jo ikke syg, du er bare doven”, og det gør ondt, for jeg vil jo bare gerne have et normalt arbejde,” siger Helene.
Vendepunktet kommer i 2017
I 2017 er Helene stadig på kontanthjælp og kommer med i indsatsen Flere skal med. Her bliver hun tilknyttet Christoffer, der fra nu af både skal være hendes sagsbehandler, jobformidler og mentor. Kemien mellem de to er der med det samme, og ret hurtigt mærker hun en stor forandring.
“Vendepunktet for mig var at få en sagsbehandler, der har taget sig tid til at lære mig at kende og rent faktisk lytter til mig. Vi sms’er sammen tit, og Christoffer er altid nem at få fat på, hvis jeg lige har brug for et råd. Han kender mig og tror på mig og er lynhurtigt kommet med idéer til, hvad der kunne være noget for mig. Han har givet mig modet til at prøve nye ting af,” fortæller Helene.
Helene går en lys fremtid i møde
Med Christoffer som sagsbehandler går det stærkt. I starten af 2018 søger Helene ind på uddannelsen som SOSU-hjælper godt hjulpet på vej af Christoffer, der sørger for det praktiske ved ansøgningsprocessen, så Helene kan fokusere på at bestå optagelsesprøven. Hun består prøven og bliver optaget 1. februar 2018. Men det er ikke kun drømmeuddannelsen, Helene har fundet, det er også en fornyet tro på, at hun nok skal klare den. Som noget særligt ved Flere skal med-indsatsen, holder Christoffer og Helene stadig tæt kontakt og snakker sammen mindst hver fjortende dag. Og det er Helene taknemmelig for, for der kan stadig komme små bump på vejen, som kan være svære at tackle alene.
“Nu står jeg et hundrede procent på egne ben, og jeg føler mig klar til det, det gjorde jeg ikke før, jeg kom med i Flere skal med. Jeg må stadig ringe og sende sms’er til Christoffer døgnet rundt, og det gør, at min motivation og troen på mig selv hele tiden er der. Målet er, når jeg er færdiguddannet i 2020, at få et 30 timers job i hjemmeplejen,” siger Helene stolt.
Helene har ikke ønsket at stå frem med billede.
Foto: Colourbox
Det har indsatsen betydet for mig
- Uden Flere skal med, havde jeg svømmet rundt i en praktik et eller andet sted. Det altafgørende har været, at Christoffer har handlet hurtigt, når der var nogle job- eller uddannelsesmuligheder, vi skulle undersøge.
- Jeg har for første gang mødt en sagsbehandler, der troede på mig, og som samtidig gav mig troen tilbage på mig selv.
- Det har også været altafgørende, at Christoffer altid var nem at komme i kontakt med. Nu hvor jeg står på egne ben, bruger jeg ham stadig, fordi han kender mig og kan komme med et råd, inden tingene vokser sig for store.
- For første gang ser jeg lyst på fremtiden. Det vigtigste for mig er, at jeg snart kan sige, at jeg er en del af arbejdsmarkedet. Jeg ser især frem til at få et godt fælleskab med kolleger.