Spring over hovedmenu

Martin brød ud af isolationen og fik et arbejde

En piskesmældsulykke og stærke kroniske smerter satte en brat stopper for Martin Skovs arbejdsliv. I 15 år var han på kontanthjælp, hvor han murede sig inde i sit eget hjem og var afhængig af smertestillinde medicin. Men i 2017 hankede en god ven op i ham, og samtidig kom han med i Flere skal med-indsatsen.

Smed, slagteriarbejder, brolægger, nedrivningsarbejder. Martin var vant til at tage fat, og han fik sit første job som fejedreng, da han var 14 år. Men som 24-årig kom han ud for en piskesmældsulykke, som gav ham stærke kroniske smerter i nakke, skuldre og arme.

Et aktivt arbejdsliv blev byttet ud med en tilværelse, hvor Martin dårligt nok kunne komme ud af sengen. På grund af de voldsomme smerter tog han mere og mere medicin, og det bragte ham ind i en ond cirkel. Han blev afhængig af medicinen, som til sidste ikke virkede mere, og smerterne blev stadig værre.

Udviklede psykiske problemer

Sådan levede Martin i 15 år, og efterhånden blev han mere og mere indesluttet, hvilket også gav ham angst, depression og stress. I dag ryster han på hovedet, når han ser tilbage på det.

”Hvis man har nogle ting, som man slås med, så skal man ikke sidde derhjemme uden nogen at snakke med. Det er det dummeste. Men jeg kunne ikke noget. Det var sådan, jeg tænkte,” siger han.

For at komme ud af det, skal man være mentalt stærk, og det, som holdt Martin oppe i de svære tider, var hans kone og børn, som hjælp ham rigtig meget, fortæller han.

Ny kost og ny sagsbehandler vendte skuden for Martin

Men i 2017 blev der vendt op og ned på det hele for Martin. En god ven hev ham op ved nakkehårene og introducerede ham til helsekost. Ud røg dårlig mad og sukker, og ind kom kosttilskud, vitaminer og mineraler.

Martin lagde sin kost fuldstændig om, og langsomt kunne han trappe ud af medicinen uden at føle smerter. Og uden medicin kunne han tænke klart igen.

”Det var som en tung dyne, der blev løftet væk,” siger Martin.

Samtidig kom Martin med i Flere skal med i Jobcenter Guldborgsund, hvor han mødte Randy, der er forløbskoordinator. Det gjorde en afgørende forskel.

”Jeg fik en sagsbehandler, som virkelig ville mig. Han lyttede efter, hvad jeg gerne ville, og samtidig viste han, at han virkelige troede på, at jeg kunne noget. Det var også med til at give mig selv troen på det – sammen med den støtte, jeg fik fra min familie,” siger Martin.

Martin ville gerne arbejde udenfor med sine hænder, og sammen med jobkonsulenten Pia, hjalp Randy ham til et job som gravermedhjælper på Stubbekøbing Kirkegård. I første omgang i praktik og siden i løntilskud. I dag er 39-årige Martin fastansat 30 timer om ugen. Kombinationen af sundere kost, bedre fysisk helbred og noget at stå op til om morgenen gjorde også, at Martin kunne rive sig ud af de dårlige tanker, som havde forfulgt ham.

Mødte op, selvom han havde fri

”Noget af det bedste er at stå tidligt op om morgen og skulle på arbejde. Jeg skulle egentlig kun komme tre dage om ugen, men jeg kom også de to andre dage, fordi jeg manglede nogle at snakke med, når jeg var derhjemme. Jeg er så glad for mit arbejde, hvor jeg også har fået nogle kolleger, jeg taler rigtig godt sammen med. Det betyder meget,” fortsætter han.

Randy fra Jobcenter Guldborgsund har fulgt Martin længe, men nu er hans sag i jobcentret omsider lukket. For Martin er der sket rigtig meget de seneste par år. Han er i fast job, er i fysisk og psykisk god form og har fået kørekort. Han har desuden fået energien til at starte til karate, hvor han vil nå sit mål om at få sort bælte.

Følg Flere skal med på LinkedIn, og hold dig opdateret med nyheder og historier fra indsatsen (nyt vindue)

Det har Flere skal med-indsatsen betydet for Martin

  • Han blev matchet med et job, som passede fuldstændig til det, han gerne ville.
  • Han mødte en sagsbehandler, som troede på ham, og som hjalp ham til at tro på sig selv.
  • Kombination af ændring af kost i privatlivet og et job at stå op til, har gjort, at Martin både fysisk og psykisk er ovenpå.
  • Martin ser lyst på fremtiden, han har noget at stå op til hver dag, og han vil gerne arbejde 37 timer om ugen, hvis kirkegården får råd til at ansætte ham på fuld tid.
Sidst opdateret: 22-05-2023